Boże Narodzenie,

Jak zrobić dobry lukier? Trzy idealne wersje

grudnia 20, 2016 So She 0 Comments


Jedna z głównych zasad brzmi, że lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Idealnie biały i trwały będzie ten przygotowany na bazie białka jajek i cukru pudru. Kolejna wersja pozwala uniknąć używania białek. Przed wami dwa pomysły na lukier:



1. Lukier z użyciem białek 

lukier nadaje się do nakładania do szprycy i robienia na wypiekach wzorów.
 Składniki

  • 1 białko jaja
  • cukier puder (ok. 200 g)
  • łyżeczka soku z cytryny

Białko z częścią cukru ubić na sztywną masę, po czym dodać pozostałą część cukru - ilość cukru zależy od tego, czy lukier ma być rzadszy, czy bardziej gęsty. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy sok z cytryny, ew. ulubiony aromat.


2. Lukier bez białek 

lukier jest dobry do polewania wypieków
Składniki
(w zależności od potrzeby, porcje można zwiększać)

  • cukier puder (ok. 200 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać stopniowo cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, należy dodać nieco więcej cukru. I gotowe. Można ozdabiać wypieki.

 3. Lukier z mleka

 idealny do polewania wypieków

  • cukier puder (ok. 200 g)
  • 2 łyżki ciepłego mleka

Cukier puder dobrze wymieszamy z mlekiem. Masa powinna mieć gęstość ciasta na naleśniki. Jeśli będzie zbyt rzadka, dosypujemy nieco cukru, a jeśli za gęsta, dodajemy odrobinę mleka. Całość chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut. Gotowe!

0 komentarze: