ABC Zdrowia,

Czekolada - cudowny lek

marca 11, 2017 So She 0 Comments


Już dwie kostki czekolady poprawią nam humor

Jest wytworna i zmysłowa. Daje rozkosz, uszczęśliwia, nawet leczy. Kryje w sobie smak, który na długo pozostaje zakodowany w pamięci. Sam zapach czekolady zapewnia relaks i odprężenie. Nie bez powodu  przypisuje się jej boskie pochodzenie!

Wady? Owszem, posiada. W 100 gramach zawiera od 500 do 700 kalorii. Tej ujemnej strony czekolady nie da się obejść ani przeskoczyć. Można o niej zapomnieć, i tak będzie najlepiej.



Historia kakaowca, z którego powstaje czekolada liczy ok. 2,8 tys. lat. Gdy odkryto owoce tej rośliny, wytwarzano z niej napój, który spożywano z dodatkiem chili lub innych ostrych przypraw. Wyroby z kakaowca traktowano jak lek. Jako antidotum na różne choroby sprzedawane były nawet w aptekach na receptę. I być może wyda się to dziwne, ale zaledwie od 200 lat jemy czekoladę na słodko, w pralinach czy tabliczkach. I właśnie w tym miejscu pragnę zaznaczyć, że gorzka czekolada jest najzdrowszą ze wszystkich czekolad, oraz wszystkich słodyczy.

 

Na zdrowie


Bogate w magnez ziarna kakaowca są naturalnym antydepresantem. Czekolada łagodzi więc depresyjne nastoje i wycisza w sytuacjach kryzysowych.
Zjedzenie kawałka czekolady poprawia koncentrację i sprzyja złagodzeniu napięcia, dlatego powinny po nią sięgać osoby zestresowane. Już dwie, trzy kostki wywołują w mózgu wzrost poziomu neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego, np. schizofrenię. Endorfiny, jak wiemy, poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Za sprawą fenyloetyloaminy, substancji pobudzającej, znajdującej się także w ludzkim mózgu, wprowadza w stan "lekkości". Fenyloetyloamina ma kojący wpływ na układ nerwowy, jest też uważana na naturalny afrodyzjak.

Czekolada zawiera też mnóstwo wartościowych składników, choćby flawonoidów, zwłaszcza katechiny, które są silnymi przeciwutleniaczami - chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, oraz chorobami nowotworowymi, a także opóźniających proces starzenia się organizmu. Gorzka czekolada jest najbogatszym na świecie źródłem flawonoidów, które działają także przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo oraz pomagają zapobiegać nadciśnieniu.

Filiżanka rozkoszy


Można ją jeść i pić, jak kto lubi. Płynną czekoladę serwowano już w pierwszych kawiarniach, które zaczęły pojawiać się w Europie w XVII wieku. Nawet słynny uwodziciel Giacomo Casanova przedkładał filiżankę tego słodkiego napoju nad kieliszek wytrawnego szampana. Być może wiedział, że  wypicie dwóch filiżanek gorącej czekolady dziennie może zmniejszyć ryzyko demencji.

A może wiśniówka z czekoladowego kieliszka? Właśnie takiej napić się można podczas festiwalu w portugalskim Obidos fot. SoShe.pl

Wyjątkowego smaku i właściwości ogrzewających w chłodne dni dodać może gorącej czekoladzie szczypta chili, która zawiera kapsaicynę, mającą działanie podobne do witamin A, C i E - przyspiesza metabolizm, a nawet zapobiega powstawaniu komórek tłuszczowych. I błyskawicznie rozgrzewa.

Wszystkie zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady zależą od zawartości kakao, dlatego sięgajmy po ciemne czekolady o zawartości kakao powyżej 70 proc.

Czekoladowe spa


Pachnące świece, wyciszająca muzyka i relaks. Brzmi nieźle, prawda? Czekolada zawojowała także instytuty SPA. Wszystko dlatego, że w kakao znajdują się substancje ujędrniające i odmładzające skórę, pomagające w zwalczaniu cellulitu i modelowaniu sylwetki.
Zabieg z czekoladą (czekoladoterapia) najczęściej rozpoczyna się od peelingu całego ciała ziarnami kakaowca, który ma za zadanie usunięcie zrogowaciałego naskórka, a następnie nawilżenie oraz uelastycznienie skóry. Tak przygotowane ciało jest gotowe do drugiego etapu zabiegu, czyli czekoladowej maski. Zabieg kończy wmasowanie kremu czekoladowego oraz filiżanka gorącej aromatycznej czekolady.

0 komentarze: