Bar Przystań,

Kultowe miejsca | Bar Przystań w Sopocie

marca 04, 2017 So She 0 Comments


Być może dziwnie to zabrzmi, ale sopocki Bar Przystań to jedno z najbardziej kultowych miejsc w Trójmieście. Nie ważne czy jest lato, czy zima, w lokalu tuż przy plaży są tłumy, a ogonek po zupę rybną ciągnie się do drzwi, często wychodząc na ulicę.

fot. SoShe.pl


Wygląda dość niepozornie. W sumie to budynek, z placem przylegającym do plaży, na którym ustawione są stoliki i ławki. Nawet zimą, jeśli tylko świeci słońce, na powietrzu można jeść smażoną rybę czy kultową zupę rybną, o której zaraz kilka słów.
Wydawałoby się, że to miejsce jakich wiele, jednak nie do końca. Bar Przystań jest znany w całej Polsce. Co więcej, śmiało powiedzieć można, że jest sławny w całej Polsce. Moi znajomi mieszkający w Warszawie czy Krakowie wiedzą o tym miejscu naprawdę dużo. Kiedy tylko wpadają do Trójmiasta, z chęcią je odwiedzają.

Lokalizacja jest strzałem w dziesiątkę. Bar, w którym w przeszłości mieścił się szalet publiczny, przylega do plaży, a to robi wrażenie, szczególnie na gościach z głębi kraju. Złoty piasek i Zatoka Gdańska są na wyciągnięcie ręki. Można się więc rozkoszować smakiem ryb i pięknym widokiem od Klifu Orłowskiego, przez sopockie molo z przystanią jachtową, do mola gdańskiego i dalej do Portu Gdańskiego. Bonusem jest zlokalizowana tuż obok baru przystań rybacka z kolorowymi kutrami.

Tłumy są tu zawsze. Odwiedziłam bar na początku marca po godzinie 14 i sala była wypełniona po brzegi. Kolejka po dania sięgała drzwi. Latem wije się długim ogonkiem poza budynek. Swoje trzeba odstać, jednak nikogo to nie dziwi i nie martwi.


fot. SoShe.pl
fot. SoShe.pl


Wewnątrz miły morsko-rybacki klimat i sympatyczna obsługa, co w miejscach, gdzie zawsze są tłumy wcale nie jest oczywiste. W menu tatar z łososia, dorsz, halibut, makrela, miętus. Są też owoce morza - krewetki i kalmary. Dla tych, którzy nie lubią ryb jest pizza, dania z drobiu albo placki ziemniaczane.

Specjalnością firmy jest Zupa Rybaka, równie słynna jak sam bar. Treściwa, gęsta od rybnego mięsa. Kulinarne mistrzostwo świata, choć nie najtańsze. Za miskę zupy zapłacić trzeba 16 zł. Moim zdaniem cena jest nieco zawyżona. Mimo wszystko uwielbiam to danie i szczerze je polecam. Smacznego!


0 komentarze: