kuchnia,

Pierogi z jagodami, czyli lato na talerzu

sierpnia 17, 2017 So She 0 Comments

 

Smak prawdziwych wakacji i lata pełnego słońca. Gorzej, kiedy babcia zaganiała do lasu i jagód na pierogi kazała po prostu nazbierać. Cała złość na nią mijała, gdy w parującym garnku łowiła pękate pierogi, pełne jagód, którymi można było nieźle się umorusać.


fot. SoShe.pl

Składniki na pierogi

  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli
  • gorąca woda – tyle, ile wchłonie mąka (ok. 1/2 – 3/4 szklanki)
  • 30 dag owoców leśnych (jagód)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • łyża cukru, ew. ulubionego słodziku ( miodu, stewii..)

Jak zrobić ciasto na pierogi

Do mąki dodajemy sól i powoli dolewamy gorącą wodę. Jeśli jest zbyt gorąca, na tym etapie możemy mieszać ciasto np. widelcem. Zagniatamy kilka minut całość, aż ciasto stanie się elastyczne. Dzielimy ciasto na części (tak jest prościej) i każdą z nich rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką.

Jak przygotować owoce?

Owoce myjemy i osuszamy. Kiedy jagody będą gotowe, dodajemy coś co je osłodzi (jeśli owoce są kwaśne i tego potrzebujemy).  I teraz sekret :) Wiele osób robiąc pierogi z farszem z jagód w roli głównej, po prostu dodaje je posłodzone ew. zmiażdżone widelcem. A potem klops! Naciśnięty (gotowy) widelcem pieróg pryska sokiem i najlepiej wtedy siedzieć w śliniaku po pachy, niczym mały Jaś. Pewną receptą jest na to dodanie do owoców łyżki mąki ziemniaczanej, dzięki której podczas gotowania we wnętrzu pieroga owoce otacza pewnego rodzaju kisiel. No stwarza naszego pieroga bezpieczniejszym dla nas i łagodniejszym dla otoczenie )




Czytaj też
Germknödel | Austria na talerzu Hydra - najpiękniejsza grecka wyspa
Błogi relaks na Cyprze. Najpiękniejsze miejsca 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Zalipie - najpiękniejsza polska wieś 
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny

Co dalej?

Z ciasta wycinamy kółka szklanką (wtedy lepimy je ręcznie) lub foremką do pierogów. Na każdy krążek nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i czekamy kilka minut aż wypłyną. Po minucie są gotowe do wyjęcia i serwowania.

Z czym jeść pierogi?

Najlepiej ze śmietaną i cukrem. Można z jogurtem greckim. Smacznego!

fot. SoShe.pl

fot. SoShe.pl


0 komentarze: