Bezglutenowe brownie,

Szybkie brownie bez mąki i cukru

sierpnia 29, 2017 So She 0 Comments

 

Bardzo czekoladowe i wilgotne wewnątrz "brownie", to znane na całym świecie amerykańskie ciastka, bardzo czekoladowe. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Dziś przepis na ten smakołyk, ale bez mąki, za to ze sporą dawką mielonych migdałów, na bazie pysznej gorzkiej czekolady. Robi się je błyskawicznie i smakuje wybornie.

fot. SoShe.pl

Czytaj też
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny 

Składniki

  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 %)
  • 4-5 łyżek stewii
  • 3 duże jajka 
  • garść suszonej żurawiny (opcjonalnie) 

Sposób wykonania

Roztopić czekoladę, dodać do niej masło i ostudzić. Ubić jajka, wlać do nich stewię i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mielone migdały i żurawinę.
Masę wyłożyć do foremki silikonowej lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 40 minut (proponuję sprawdzać).
Po upieczeniu brownie ostudzić. Można polać gorzką czekoladą, posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów (na ciepło), sosem waniliowy lub truskawkami. Smacznego!

0 komentarze: