Bezglutenowe brownie,

Szybkie brownie bez mąki i cukru

sierpnia 29, 2017 So She 0 Comments

 

Bardzo czekoladowe i wilgotne wewnątrz "brownie", to znane na całym świecie amerykańskie ciastka, bardzo czekoladowe. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Dziś przepis na ten smakołyk, ale bez mąki, za to ze sporą dawką mielonych migdałów, na bazie pysznej gorzkiej czekolady. Robi się je błyskawicznie i smakuje wybornie.

Bezglutenowe brownie, Brownie bez glutenu, brownie czekoladowe, Brownie klasyczne, Ciasto bez mąki, Ciasto czekoladowe, Ciasto migdałowe, kuchnia, Mąka migdałowa, Przepis, Szybkie brownie, Szybkie ciasto,
fot. SoShe.pl

Czytaj też
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny 

Składniki

  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 %)
  • 4-5 łyżek stewii
  • 3 duże jajka 
  • garść suszonej żurawiny (opcjonalnie) 

Sposób wykonania

Roztopić czekoladę, dodać do niej masło i ostudzić. Ubić jajka, wlać do nich stewię i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mielone migdały i żurawinę.
Masę wyłożyć do foremki silikonowej lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 40 minut (proponuję sprawdzać).
Po upieczeniu brownie ostudzić. Można polać gorzką czekoladą, posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów (na ciepło), sosem waniliowy lub truskawkami. Smacznego!

0 komentarze: