ciasto,

Ciasto ze śliwkami

września 04, 2017 So She 0 Comments

Jeśli jesteście na bieżąco z moimi przepisami, zauważyliście, że w przygotowywaniu dań staram się nie przemęczać. Przepisy są proste, szybkie w wykonaniu, a efekt zawsze (przynajmniej mnie) zadowalający. Od tego ciasta ze śliwkami nie mogłam się odkleić. Dosłownie. Jadłam bez opamiętania. Uprzedzam więc lojalnie, że uzależnia.


Ciasto ze śliwkami fot. SoShe.pl

Składniki

50 g. oleju (u mnie kokosowy)
4 całe jajka
200 g. cukru (lub mniej, zależnie od preferencji). Może być też ulubiony zamiennik cukru
200 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki

Sposób wykonania

 

Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

 

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem), po czym dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i na tym etapie delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do foremek i ciasno układamy na nich owoce. Silikonowych foremek nie smarujemy, inne powinny być posmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st C. Z tego przepisy wychodzą też świetne muffinki. Przy ich wykonaniu czas pieczenia skracamy do ok. 15 minut. Smacznego!

0 komentarze: