kuchnia,

Tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane | Przepis

marca 18, 2018 So She 0 Comments

Bywają dni, kiedy nawet ci, którzy są na diecie, robią sobie dyspensę i sięgają po tradycyjne placki ziemniaczane. Przepisów na to danie jest wiele. Najważniejsze, by były chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem.

 

Tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane Przepis
fot. SoShe.pl

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 duże białe cebule (cebula dodaje nie tylko smaku, ale też sprawia, że placki są chrupiące)
  •  2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia (najlepiej rzepakowy)

Sposób przygotowania

 

Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzuProste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy do tego wykorzystać ulubioną maszynę). Masę zostawiamy jw misce, którą lekko przechylamy i w takiej pozycji odstawiamy na ok. 5 minut. Sok, który się zebrał zbieramy i odlewamy. 
Do masy dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i dobrze mieszamy.  
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy porcje masy (1 duża łyżka), z której formujemy niewielki placek. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy gorące, najlepiej z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego!

0 komentarze: