deser bezglutenowy,

Mango Sticky Rice | Deser rodem z Tajlandii (przepis)

kwietnia 29, 2018 So She 0 Comments


Dla wielbicieli Tajlandii, egzotycznego aromatu kokosa i słodkiego smaku mango, danie to wygrywa w przedbiegach z wszelakimi deserami, jakich próbowali w Azji.


Mango sticky rice to nic innego, jak kleisty ryż z mango. Ma wiele zalet - jest bezglutenowy i sięgać mogą po niego wegetarianie. Poza tym syci i zaspokaja głód na coś słodkiego. Może być świetną alternatywą dla owsianki, a nawet popołudniowym posiłkiem.


Mango sticki rice przepis, jak zrobić Mango Sticky Rice
Mango Sticky Rice fot. SoShe.pl



Składniki


• 200 g suchego ryżu - warto szukać na opakowaniu informacji „sticky” lub „glutinous rice”
szczypta soli
• 2 łyżki cukru - opcjonalnie, zamiennikiem może być syrop z agawy lub miód
• 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
• 1 duże mango; owoc musi być mocno dojrzały, wtedy jest naturalnie słodki
• ziarna sezamu lub orzeszki do posypania (opcjonalnie)


Sposób wykonania


Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzuProste ciasto bananowe bez glutenu

Ryż płuczemy i zanurzamy w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny (najlepiej odstawić go na noc.

Po kilku godzinach moczenia odcedzamy ryż i układamy go na sicie lub czystej gazie i układamy nad garnkiem w taki sposób, by mógł ugotować się na parze (sito lub gaza nie powinny dotykać wody). Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut lub według wskazania na opakowaniu ryżu. Od czasu do czasu warto sprawdzić poziom wody w garnku i dolać jej, jeśli jest to konieczne.

Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

Kiedy ryż się gotuje, w osobnym naczyniu gotujemy mleko kokosowe z solą i cukrem aż lekko zgęstnieje - wystarczy 5 minut po osiągnięciu wrzenia. Gotowy ryż przekładamy do miski, zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy (nieco mleka możemy pozostawić do polania dania). Mieszankę ryżu i mleka kokosowego odstawiamy na ok. 15-20 minut, by ryż wchłonął mleko kokosowe.

Mango kroimy w paski lub kwadraty, wszystko zależy od naszej fantazji. Ryż z mango układamy w miseczce lub na talerzu, polewamy pozostałym mlekiem kokosowym do smaku i posypuj sezamem lub orzechami. Podajemy na ciepło. Smacznego!

mango sticki rice recipe, mango sticki rice przepis, Tajlandia co jeść, Mango Sticky Rice, jak zrobić Mango Sticky Rice, Mango Sticky Rice deser, kuchnia, deser bezglutenowy, deser wegetariański, Tajlandia, Podróże,
Mango Sticky Rice fot. SoShe.pl



0 komentarze: