co zrobić z mango,

Mango Lassi | Indyjski klasyk (przepis)

maja 02, 2018 So She 0 Comments


Mango, choć egzotyczne, w naszej kuchni wydaje się już oswojone. Do tego stopnia, że czasami mam wrażenie, że w sklepach łatwiej spotkać dobre mango niż dobre truskawki. A skoro tak już jest, warto wykorzystywać ten żółty jak słońce owoc. Nie dość że smaczny, jest też zdrowy - mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

 

W jaki sposób przygotować Mango Sticky Rice już Wam pisałam. Dzisiaj przepis jeszcze prostszy w przygotowaniu. Oto Mango Lassi, indyjski klasyk, prosty koktajl z mango i jogurtu naturalnego (lub mleka roślinnego), którego przygotowanie zajmuje nie więcej jak pięć minut. Dla dbających o wagę informacja o kaloryczności - mango w 100 g ma ok. 60 kcal.


Mango Lassi przepis, jak zrobić Mango Lassi
Mango Lassi fot. SoShe.pl


Składniki


    • 1 dojrzałe mango (waga po obraniu średnio 300 g, może też też pulpa z mango, około 220 ml)
    • 350 ml kefiru naturalnego (może być maślanka, a w wersji wegetariańskiej mleko kokosowe lub jogurt sojowy)
    • łyżka miodu, syropu klonowego, cukru (opcjonalnie)


      Sposób wykonania 

        

      Czytaj też
      Pierogi z jagodami
      Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
      Germknödel | Austria na talerzuProste ciasto bananowe bez glutenu


      Obrane mango (należy obkroić nożem miąższ usuwając pestkę) przekładamy do blendera, dolewamy jogurt lub mleko kokosowe i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli napój jest zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody lub mleka. Jeśli chcemy napój dosłodzić, dodajemy miód, syrop klonowy lub cukier.
      Gotowy napój przelewamy do szklanek i podajemy. Smacznego!


      Pierogi z jagodami 
      Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
      Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście 
      Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  



      0 komentarze: