Bigos z młodej kapusty,
Kroimy drobno (ale bez przesady) kiełbasę i obsmażamy ją na gorącej oliwie i smalcu na patelni, po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy.
Kapustę myjemy i szatkujemy. Do szerokiego garnka wlewamy szklankę bulionu i wrzucamy kapustę obraną, pokrojoną na plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz (ostatnie dwie pozycje do smaku). Dodajemy usmażoną na patelni kiełbasę z cebulą, mieszamy i gotujemy pod przykryciem.
Bigos z młodej kapusty z koperkiem | prosty przepis
Wyobrażacie sobie lato bez bigosu z młodej kapusty? Chyba nie. Lekki, pachnący świeżym koperkiem, idealny. To potrawa, z którą poradzi sobie nawet początkująca fanka gotowania. Zaczynamy!
![]() |
fot. SoShe.pl |
Składniki
• 1 duża główka młodej (zielonej) kapusty lub 1 mniejsza
• 1 duża młoda cebula
• 2 średnie młode marchewki
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 łyżki smalcu (można pominąć, ale smak na tym bardzo straci)
• 300 g kiełbasy wiejskiej
• 1 szklanka bulionu
• 300 g kiełbasy wiejskiej
• 1 szklanka bulionu
• pół szklanki mleka
• 2 liście laurowe
• 4-5 kulek ziela angielskiego
• 1 i 1/2 łyżki mąki
• pęczek koperku
• 2 liście laurowe
• 4-5 kulek ziela angielskiego
• 1 i 1/2 łyżki mąki
• pęczek koperku
• sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kroimy drobno (ale bez przesady) kiełbasę i obsmażamy ją na gorącej oliwie i smalcu na patelni, po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy.
Kapustę myjemy i szatkujemy. Do szerokiego garnka wlewamy szklankę bulionu i wrzucamy kapustę obraną, pokrojoną na plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz (ostatnie dwie pozycje do smaku). Dodajemy usmażoną na patelni kiełbasę z cebulą, mieszamy i gotujemy pod przykryciem.
Coś dla Ciebie?
Hydra - najpiękniejsza grecka wyspa
Błogi relaks na Cyprze. Najpiękniejsze miejsca
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Zalipie - najpiękniejsza polska wieś
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czau do czasu mieszając.
W kubku dobrze mieszamy mleko z mąką, wlewamy do garnka z kapustą i gotujemy 5 minut. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotowe.
W kubku dobrze mieszamy mleko z mąką, wlewamy do garnka z kapustą i gotujemy 5 minut. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotowe.
Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub bez dodatków. Smacznego!
0 komentarze: