Bigos z młodej kapusty,

Bigos z młodej kapusty z koperkiem | prosty przepis

czerwca 30, 2018 So She 0 Comments

Wyobrażacie sobie lato bez bigosu z młodej kapusty? Chyba nie. Lekki, pachnący świeżym koperkiem, idealny. To potrawa, z którą poradzi sobie nawet początkująca fanka gotowania. Zaczynamy!


przepis na delikatny i lekki bigos z młodej kapusty z koperkiem
fot. SoShe.pl

Składniki


• 1 duża główka młodej (zielonej) kapusty lub 1 mniejsza
• 1 duża młoda cebula
• 2 średnie młode marchewki
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 łyżki smalcu (można pominąć, ale smak na tym bardzo straci)
• 300 g kiełbasy wiejskiej
• 1 szklanka bulionu
• pół szklanki mleka
• 2 liście laurowe
• 4-5 kulek ziela angielskiego
• 1 i 1/2 łyżki mąki
• pęczek koperku
• sól, pieprz

 

Sposób przygotowania


Kroimy drobno (ale bez przesady) kiełbasę i obsmażamy ją na gorącej oliwie i smalcu na patelni, po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy.
Kapustę myjemy i szatkujemy. Do szerokiego garnka wlewamy szklankę bulionu i wrzucamy kapustę obraną, pokrojoną na plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz (ostatnie dwie pozycje do smaku). Dodajemy usmażoną na patelni kiełbasę z cebulą, mieszamy i gotujemy pod przykryciem.

Coś dla Ciebie?
Hydra - najpiękniejsza grecka wyspa
Błogi relaks na Cyprze. Najpiękniejsze miejsca 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Zalipie - najpiękniejsza polska wieś 
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny


Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czau do czasu mieszając.
W kubku dobrze mieszamy mleko z mąką, wlewamy do garnka z kapustą i gotujemy 5 minut. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotowe.
Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub bez dodatków. Smacznego! 



0 komentarze: