kuchnia,

Ogórki małosolne - prosty przepis

czerwca 06, 2018 So She 0 Comments

Ogórki małosolne z tego przepisu nie mogą się nie udać. Poradzi sobie z nim każdy.

ogórki małosolne, ogórki małosolne zalewa, ogórki małosolne na sucho, ogórki małosolne ile soli,  ogórki małosolne jaka woda, ogórki małosolne przepis, kuchnia, ogórki małosolne jak zrobić
fot. SoShe.pl


Składniki
  • 1 kg młodych ogórków
  • ok. 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 8 - 10 ząbków czosnku
  • mały korzeń chrzanu 
  • kilka liści chrzanu (opcjonalnie)
  • 5 gałązek kopru
  • pół łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Ogórki dokładnie myjemy. Na spodzie szklanego słoja układamy liście chrzanu, a na nich ogórki. Powinny leżeć dość ciasno. Do naczynia wrzucamy czosnek, oczyszczony korzeń chrzanu, koper i gorczycę.
Zalewa: Gotujemy wodę z solą i kiedy ostygnie zalewamy nią ogórki - powinny być przykryte.
Każda gospodyni ma inne proporcje. Moim zdaniem najlepsze ogórki otrzymamy, gdy użyjemy 1,5 łyżki soli na każdy litr wody.
Dobrym patentem na przyspieszenie przygotowania ogórków jest zalanie ich gorącą zalewą. Zrobione wieczorem, powinny być gotowe na śniadanie. Smacznego!
 
ogórki małosolne, ogórki małosolne zalewa, ogórki małosolne na sucho, ogórki małosolne ile soli,  ogórki małosolne jaka woda, ogórki małosolne przepis, kuchnia, ogórki małosolne jak zrobić
fot. SoShe.pl
 

0 komentarze: