kuchnia,
• 2 niewielkie banany (najlepiej bardzo dojrzaÅ‚e, które sÄ… najsÅ‚odsze)
• 4 Å‚yżki mÄ…ki jaglanej
• Å‚yżka cukru (opcjonalnie)
• duża Å‚yżka jogurtu
• 0,5 Å‚yżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sody)
• olej do smażenia (polecam kokosowy)
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę - nie ma potrzeby używania blendera, wystarczy łyżka.jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, wystarczy dodać nieco więcej mąki.
Na patelni (najlepiej teflonowej) dobrze rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta, tworząc z niego okrągłe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z owocami, jogurtem, konfiturą lub syropem klonowym. Smacznego!
Bezglutenowe placuszki bananowe | Przepis
Danie, które robi się samo. No, prawie. A już z całą pewnością poradzi sobie z nim osoba, która gotować nie lubi. Idealne także do pichcenia z dziećmi. Przed wami placuszki bananowe!
![]() |
fot. SoShe.pl |
Składniki
• 2 niewielkie banany (najlepiej bardzo dojrzaÅ‚e, które sÄ… najsÅ‚odsze)
• 4 Å‚yżki mÄ…ki jaglanej
• Å‚yżka cukru (opcjonalnie)
• duża Å‚yżka jogurtu
• 0,5 Å‚yżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sody)
• olej do smażenia (polecam kokosowy)
Sposób przygotowania
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę - nie ma potrzeby używania blendera, wystarczy łyżka.jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, wystarczy dodać nieco więcej mąki.
Na patelni (najlepiej teflonowej) dobrze rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta, tworząc z niego okrągłe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z owocami, jogurtem, konfiturą lub syropem klonowym. Smacznego!
0 komentarze: