kuchnia,

Bezglutenowe placuszki bananowe | Przepis

sierpnia 23, 2018 So She 0 Comments


Danie, które robi się samo. No, prawie. A już z całą pewnością poradzi sobie z nim osoba, która gotować nie lubi. Idealne także do pichcenia z dziećmi. Przed wami placuszki bananowe!

placuszki bananowe dla dzieci, placuszki bananowe fit, puszyste placuszki bananowe, placuszki , placuszki bananowe dietetyczne, placuszki bananowe bez jajek, placki bananowe bezglutenowe,
fot. SoShe.pl


Składniki



• 2 niewielkie banany (najlepiej bardzo dojrzałe, które są najsłodsze)
4 łyżki mąki jaglanej
• łyżka cukru (opcjonalnie)
• duża łyżka jogurtu
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sody)
• olej do smażenia (polecam kokosowy)

Sposób przygotowania 


Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę - nie ma potrzeby używania blendera, wystarczy łyżka.jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, wystarczy dodać nieco więcej mąki.
Na patelni (najlepiej teflonowej) dobrze rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta, tworząc z niego okrągłe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z owocami, jogurtem, konfiturą lub syropem klonowym. Smacznego! 

0 komentarze: