Najlepsze Lody W Gdańsku – Subiektywny Przewodnik

To był przyjemny test, który zaczął się wiele lat temu i chyba nigdy się nie skończy. Uwielbiam i pochłaniam ogromne ilości lodów, i bez znaczenia jest tu pora roku. Omijam z daleka puchary pełne bitej śmietany i dziwnych dodatków. Sięgam po lody wyrabiane w sposób tradycyjny, ręcznie, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Robiąc zestawienie najlepszych lodziarni w Gdańsku dałam szansę kilku miejscom działającym na rynku od lat. Były takie, które czasy świetności mają już za sobą i nie zdały mojego egzaminu, dlatego nie przeczytacie tu o nich.

To historia o miejscach, do których warto zaglądać. Pamiętajcie jednak, że w temacie smaku, zawsze jest sporo subiektywizmu.

Fabryka Lodów

Adres: Tytusa Chałubińskiego 21
Cena porcji: 4-5 zł, zależnie od smaku

Fabryka Lodów to moje tegoroczne wielkie odkrycie i zdecydowany faworyt na liście.
Niewielka odziarni schowana gdzieś na Chełmie bije na głowę wielkich i znanych wielu znanych producentów. Serio! Poza tym nie trzeba się tu spieszyć. Wewnątrz ustawiono kilka stolików. Jest bardzo przyjemnie.
Lody są tu robione na bazie naturalnych składników, nie ma w nich konserwantów, sztucznych barwników. Robione są na miejscu, nawet kilka razy dziennie. Jest więc pewność, że są świeże.
Smaki są wyraziste – czuć świeżą śmietanę, owoce, orzechy, migdały. Lody waniliowe czy truskawkowe są wybitne. Są też specjalne smaki dla dzieci i oczywiście sorbety. Wśród menu znajdą tu coś dla siebie zarówno tradycjonaliści, jak i koneserzy nietypowych kombinacji. Porcje są skrupulatnie ważone, nie ma mowy o niesprawiedliwym „przydziale”.

Dodatkowe plusy: Oryginalne smaki, bardzo dobre, świeże wafelki.
Minusy: Nie zawsze trafimy na swoje ulubione smaki.

Czytaj też
Vege Trójmiasto | Jak smakuje Avocado?
Café Bristol | Stylowe miejsce na śniadanie, lunch, deser 
Lwów | Co i gdzie jeść, czyli 10 najlepszych restauracji i kawiarni
Gdańsk, Sopot, Gdynia – gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Kultowe miejsca | Bar Przystań w Sopocie

Lody Tradycyjne Kwaśniak

Adres: Wajdeloty 1/2
Cena gałki: 2,6 zł

Krąży opinia, że właśnie te lody biją na głowę wszystkie inne. Kto od Kwaśniaka oczekuje wielkiego WOW, nie zawiedzie się. Lody są pełne w smaku,
To lodziarnia-legenda, która w produkcji mrożonych przysmaków może pochwalić się długą tradycją. W 1954 roku w Gdyni założył ją Franciszek Kwaśniak. Jakiś czas temu swój nowy punkt właściciele otworzyli na kultowej ul. Wajdeloty w Gdańsku.
Historia receptur sięga daleko. Mamy tu do czynienia z produktem bardzo dobrym, może nawet idealnym, wyrabianym są z naturalnych składników, bez dodatku konserwantów i aromatów w proszku.
Punkt we Wrzeszczu to świetne miejsce dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami. Codziennie pojawiają się nowe, dość oryginalne. Polecam lody o smaku whisky, prosseco z truskawką, kawy z bezą, oreo, czekolady ze śliwką, banoffee. Oczywiście są też smaki dla tradycjonalistów – truskawka czy wanilia. Wszystkie bardzo kremowe i gęste, z fajnie wyważonym smakiem.
Jest też ukłon w stronę osób, które nie jedzą glutenu (wafelki bezglutenowe) i wegetarian (smaki vege).

Dodatkowe plusy: Na miejscu można usiąść przy jednym z kilku stolików wewnątrz lokalu lub przed nim.

Lodziarnia Miś

Adres: ul. Sukiennicza, w sezonie również gdański Chełm
Cena gałki: 4 zł

To miejsce nie musi się reklamować, wiele lat temu zyskało status kultowego. Miś to jedna z najstarszych trójmiejskich lodziarni, istnieje od od 1962 roku. Wychowała wiele pokoleń smakoszy.

Po lody ustawia się tu zawsze ogonek chętnych. Jeśli jednak nie chcecie stać w kolejce na Sukienniczej, wybierzcie się na gdański Chełm. W sezonie mobilny oddział lodziarni znajdziecie vis a vis tutejszego pasażu. Można płacić kartą.
W Misiu jest nie tylko sentymentalnie, ale też smacznie. Lody, jak dawniej, produkowane są na bazie świeżych i naturalnych składników. I to czuć.
Dużo tu typowych smaków, jest truskawkowy, cytrynowy, waniliowy, karmelowy. Są też lody o smaku niespodzianka. Na pytanie „co w nich jest”, usłyszałam odpowiedź, że… „niespodzianka”. Warto spróbować, jak smakuje tradycja.

Dodatkowe plusy: Spory wybór smaków, bardzo dobre, świeże wafelki.
Minusy: Porcje nie są duże.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *