co zrobić z cukinii,

Spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym bez tłuszczu

października 14, 2018 So She 0 Comments

Niskokaloryczne, wegańskie, bezglutenowe i całkowicie warzywne danie, idealne dla osób będących na diecie dr Dąbrowskiej. Spaghetti  z cukinii robi się niemal samo i smakuje wybornie.

spaghetti z cukinii, co zrobić z cukinii, cukinia, kuchnia, spaghetti z cukinii na ciepło, spaghetti z cukinii z pomidorami, spaghetti z cukinii fit, spaghetti z cukinii Dąbrowska,
fot. SoShe.pl

Składniki


• cukinia z miękką skórką
• duży, mięsisty pomidor
• 1 papryka
• ząbek czosnku
• mała cebulka
• nieco suszonej bazylii
• sól
• biały pieprz do smaku

Niezbędna jest też tarka spiralna (tzw. spiralizer) lub obieraczka do julienne.

Sposób przygotowania 


Zobacz też
-> Kotlety z brokułów i kiszonej kapusty (post dr Dąbrowskiej)
-> Majonez z kalafiora (post dr Dąbrowskiej)

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na spaghetti. Pomidora, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Wszystko wrzucić na rozgrzaną na patelnię, dusić pod przykryciem ok. 15 minut, dodając bazylię, sól i pieprz. Kiedy papryka zmięknie, dołożyć spaghetti z cukinii, dobrze wymieszać i dusić ok. 3 minuty. Gotowe!

0 komentarze: