bigos jarski z kiszonej kapusty,
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w niewielkiej ilości wody, kiedy zmięknie, dodajemy starte na grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Po kilku minutach dodajemy odciśniętą lekko z wody i poszatkowaną kiszoną kapustę, sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Białą kapustę szatkujemy i dodajemy do duszącej się potrawy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut. Gotowe!
Wegański bigos bez tłuszczu (post dr Dąbrowskiej)
Jest kilka sposobów na odchudzenie popularnego bigosu, który (umówmy się) do dietetycznych dań nie należy. Jednak dla chcącego nic trudnego - wystarczy wyeliminować kilka składników, by uzyskać danie wciąż smaczne i sprzyjające figurze. Idealne dla osób, które zdecydowały się przejść przez post dr Dąbrowskiej.
![]() |
fot. SoShe.pl |
Składniki
• pół kg kiszonej kapusty
• mała główka kapusty (lub pół większej)
• mała cebula
• marchew
• mały kawałek selera
• mała pietruszka
• łyżeczka kminku
• łyżka papryki wędzonej
• sól, pieprz
• liść laurowy, ziele angielskie
• mały koncentrat pomidorowy (70 g)
Sposób wykonania
Przeczytaj również
-> Wegańska kalafiornica (post dr Dąbrowskiej)
-> Spaghetti z cukinii (post dr Dąbrowskiej)
-> Majonez z kalafiora (post dr Dąbrowskiej)
-> Kotlety z brokułów i kiszonej kapusty (post dr Dąbrowskiej)
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w niewielkiej ilości wody, kiedy zmięknie, dodajemy starte na grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Po kilku minutach dodajemy odciśniętą lekko z wody i poszatkowaną kiszoną kapustę, sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Białą kapustę szatkujemy i dodajemy do duszącej się potrawy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut. Gotowe!
0 komentarze: