cheddar przepis,Mac and Cheese, czyli makaron z serem w 10 minut
Kremowy, serowy sos, w którym pływa utopiony makaron. Prawdziwa rozpusta na talerzu. Nieprzyzwoicie kaloryczny przysmak, który dobrze znają fani serialu "Przyjaciele". Mac and cheese to amerykański klasyk, podobnie jak cheeseburger czy ciasto bananowe. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet ci, którzy do kuchni zaglądają rzadko.
 |
fot. SoShe.pl |
Mac and Cheese w 10 minut - przepis
- 300 g
sera cheddar lub gruyère
- 200
g
makaronu typu kolanka (macaroni)
-
500
ml
mleka
3,2 %
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
W wersji dla tych, którzy nie liczą kalorii, danie można wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania, posypać garścią startego sera,
parmezanem lub obłożyć plastrami mozzarelli i zapiekać 20
minut w 200 stopniach. Smacznego!
 |
fot. SoShe.pl |
0 komentarze: