kuchnia,

Sernik - prosty, szybki, idealny

grudnia 26, 2019 So She 0 Comments

Puszysty, lekki, kremowy, czyli sernik wyśmienity. Zrobić go można z kilku składników, w zaledwie kilka chwil. To przepis idealny dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu, a chcą lub muszą upiec coś na szybko. Idealny też dla początkujących, stawiających pierwsze kroki w kuchni. Oto przepis na sernik bez spodu, który zawsze się udaje.


prosty sernik, prosty sernik z wiaderka, sernik z wiaderka bez spodu, sernik kcal, prosty sernik pieczony, przepis na sernik tradycyjny, sernik przepis, szybki sernik, sernik bezglutenowy,
fot. SoShe

Składniki

 

• 1 kg dobrej jakości zmielonego, tłustego sera twarogowego z wiaderka (ważne, aby nie miał kwaskowatego posmaku)
• kostka masła (200 g)
• 4 dobrej jakości jajek
• pół szklanki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem)
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
• laska wanilii lub łyżka esencji waniliowej
• rodzynki (opcjonalnie)
• cukier puder lub czekolada do polania ciasta (opcjonalnie)


Sposób wykonania

 

prosty sernik, prosty sernik z wiaderka, sernik z wiaderka bez spodu, sernik kcal, prosty sernik pieczony, przepis na sernik tradycyjny, sernik przepis, szybki sernik, sernik bezglutenowy,
fot. SoShe

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Masło rozpuszczamy do płynnego stanu i studzimy.

Żółtka ucieramy mikserem ok. 5 minut z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, a po chwili powoli twaróg z wiaderka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wanilię lub esencję waniliową. Nie mieszamy długo, tylko do połączenia składników. Na koniec ubijamy dobrze białka jajek i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy łyżką. Przed dodaniem białek można dodać rodzynki.

Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (najlepsza o średnicy 24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika (najlepiej tylko termoobieg). Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, a po godzinie od rozpoczęcia pieczenia do 120 st. Pieczemy kolejne pół godziny, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik do wystygnięcia. Przez cały czas pieczenia nie otwieramy piekarnika, uchroni to sernik przed opadnięciem.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika ma lekką konsystencję, dopiero po kilku godzinach pozostawionych w lodówce osiąga idealny stan.

Sernik można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem, podać z owocami - tak, jak lubimy. Smacznego!

0 komentarze: