Jak zrobić idealne ciasto na pierogi,Pierogi z jagodami, czyli lato na talerzu
Smak prawdziwych wakacji i lata pełnego słońca. Gorzej, kiedy babcia zaganiała do lasu i jagód na pierogi kazała po prostu nazbierać. Cała złość na nią mijała, gdy w parującym garnku łowiła pękate pierogi, pełne jagód, którymi można było nieźle się umorusać.
 |
fot. SoShe.pl |
Składniki na pierogi
- 1/2 kg mąki
- szczypta soli
- gorąca woda – tyle, ile wchłonie mąka (ok. 1/2 – 3/4 szklanki)
- 30 dag owoców leśnych (jagód)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyża cukru, ew. ulubionego słodziku ( miodu, stewii..)
Jak zrobić ciasto na pierogi
Do mąki dodajemy sól i powoli dolewamy gorącą
wodę. Jeśli jest zbyt gorąca, na tym etapie możemy mieszać ciasto np.
widelcem. Zagniatamy kilka minut całość, aż ciasto stanie się
elastyczne. Dzielimy ciasto na części (tak jest prościej) i każdą z nich
rozwałkowujemy na
blacie podsypanym mąką.
Jak przygotować owoce?
Owoce myjemy i osuszamy. Kiedy jagody będą gotowe, dodajemy coś co je
osłodzi (jeśli owoce są kwaśne i tego potrzebujemy). I teraz sekret :)
Wiele osób robiąc pierogi z farszem z jagód w roli głównej, po prostu
dodaje je posłodzone ew. zmiażdżone widelcem. A potem klops! Naciśnięty
(gotowy) widelcem pieróg pryska sokiem i najlepiej wtedy siedzieć w
śliniaku po pachy, niczym mały Jaś. Pewną receptą jest na to dodanie do
owoców łyżki mąki ziemniaczanej, dzięki której podczas gotowania we
wnętrzu pieroga owoce otacza pewnego rodzaju kisiel. No stwarza naszego
pieroga bezpieczniejszym dla nas i łagodniejszym dla otoczenie )
Czytaj też
Germknödel | Austria na talerzu Hydra - najpiękniejsza grecka wyspa
Błogi relaks na Cyprze. Najpiękniejsze miejsca
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Zalipie - najpiękniejsza polska wieś
Bar Przystań - kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia - Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Co dalej?
Z ciasta wycinamy kółka szklanką (wtedy lepimy je ręcznie) lub foremką do
pierogów. Na każdy krążek nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i czekamy kilka minut aż
wypłyną. Po minucie są gotowe do wyjęcia i serwowania.
Z czym jeść pierogi?
Najlepiej ze śmietaną i cukrem. Można z jogurtem greckim. Smacznego!
 |
fot. SoShe.pl |
 |
fot. SoShe.pl |
0 komentarze: