co jeść na poście Dąbrowskiej,
• 3 litry zimnej wody
• 2 duże cebule
• 4 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 duży seler
• 3 ząbki czosnku
• 1 por
• natka pietruszki
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 4 liście laurowe
• sól, pieprz do smaku
Warzywa dobrze myjemy i obieramy. Przekrojoną na pół cebulę opalamy nad ogniem kuchenki lub wkładamy na ok 15 minut do piekarnika pod grill. Wszystkie składniki wkładamy do zimnej wody - to istotne, bowiem w ten sposób oddadzą wodzie cały smak i aromat. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez dwie godziny (woda powinna lekko bulgotać). Ugotowany rosół przecedzamy przez sito. Podajemy np. z makaronem z cukinii.
Domowy, wegański rosół z makaronem z cukinii
Czysty, aromatyczny i treściwy, o głębokim smaku. Domowy rosół, prawdziwy król zup, bez którego w wielu domach niedziela nie jest prawdziwą niedzielą. Można go ugotować z drobiu, albo z wołowiny. Okazuje się jednak, że wydobycie smaku z warzyw nie jest wcale prostą sprawą. Jest to jednak możliwe. Spróbujcie, bo na bazie tego rosołu wyczarujecie wiele rewelacyjnych potraw. W tej wersji z makaronem z cukinii.
![]() |
fot. SoShe.pl |
Składniki
Przeczytaj również
-> Wegańska kalafiornica (post dr Dąbrowskiej)
-> Spaghetti z cukinii (post dr Dąbrowskiej)
-> Majonez z kalafiora (post dr Dąbrowskiej)
-> Kotlety z brokułów i kiszonej kapusty (post dr Dąbrowskiej)
• 2 duże cebule
• 4 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 duży seler
• 3 ząbki czosnku
• 1 por
• natka pietruszki
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 4 liście laurowe
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zobaczy też
-> Wegański bigos bez tłuszczu (post dr Dąbrowskiej)
-> Pieczone jabłka ze śliwkami i cynamonem (post dr Dąbrowskiej)
0 komentarze: